sobota 26. září 2020

Technologie-aneb stárnu tak rychle

Napsat tento článek mě vedla taková hloupost, jako že jsem si chtěla stáhnout do telefonu aplikaci zásilkovny, protože v dnešní době je mnohem pohodlnější, rychlejší i levnější posílat balíky přes zásilkovnu než Českou poštu. (Už jen tohle samotné mi přijde vtipné, že místo státní organizace, která má vybudovánu síť poboček a dlouholetou klientelu, stejné služby nabízí lépe soukromá firma - nu, trh.)
Jenže ouha. Nedostatek paměti. V mobilu, který mám tři roky a jeden rok byl ve skříni, protože jsem  odmítala mít nový, když ten starý tlačítkový slouží. Hlavně na tom starém vidím vše i na sluníčku, vydrží mi bez nabíjení tři dny a umím ho ovládat za každé situace (což je pro mě důležité, takže ten starý si pro jistotu stále nechávám taky). Nakonec jsem ten nový musela přijmout, abych byla ve spojení. Protože ve spojení dnes neznamená být zastižitelný aspoň přes zanechání vzkazu "ozvi se", ale být stále připojen. A to ještě lidé nechápou, že nemám whatsapp i messenger, protože oba prostě do mobilu nenarvu. 
A to celkově mám paměť mobilu 8GB (zajímalo by mě, jakou paměť má člověk). A kdo si pamatuje dobu, kdy se na disketu do počítače vešlo méně než 1MB? Jako koupil by si takovou věc ještě někdo, když by na ni nenahrál ani jednu fotku? Na otázku první - já ano, na otázku druhou - těžko. Takže 8GB mi přijde hodně.
Začala jsem mazat to nejjednodušší. Promazala jsem fotky. Měla jsem jich tam asi dohromady 50 - a to myslím, že i přeháním, tak jsem to stáhla na 20 nejdůležitějších.  Pak jsem smazala portmonku, kterou stejně nevyužiji, protože mě nebaví neustále zjišťovat, kde a jak si můžu vybrat nasbírané body na slevy v obchodech, kam chodím jednou za čas.
Odmítla jsem smazat jedinou jednoduchou hru v mobilu. Zato jsem si smazala twitter, který jsem v životě nevyužila. No, byla tam spousta aplikací, jejichž názvy jsem viděla prvně, ale vzpomněla jsem si na dceru, která v tomto mazání došla tak daleko, že jí přestal fungovat mobil a raději jsem přestala s mazáním toho, co neznám.
Jsem člověk, který měl vždy radost z mála, který se rád na věci těšil. Jak chutná třeba laskonka, kterou si dáte jednou za měsíc oproti laskonkám, které sníte tři za den. No, možná pořád stejně dobře.... Pro mě je ale důležité, že si na věci šetřím, střádám, těším se, pak mám radost, a pak se zas těším.
Jenže tahle doba mi přijde, že nás jen přesvědčuje, že nemáme dostatek - i když máme plné skříně, a že potřebujeme něco nového, protože to, co jsme si koupili včera, je už zastaralé. Vůbec se nedivím, že tomu mladá generace nedokáže odolat. A ta stará z důvodu předchozího nedostatku si dělá přemrštělé zásoby a kupuje i věci, které v životě nevyužije, jen protože mají dobrou reklamu. A té střední generace se týká oboje. (Nikoho neurážím, samotné se mi nedaří odolat výhodným nabídkám) .-)
Vím, že potřebujeme, aby se vyrábělo, abychom měli peníze, a ty mohli utratit za zboží, a tak pořád dokola - no, nevím, jestli je to schůdná cesta. Jestli to nezačalo jít do prčic už tím, že lidská práce neměla žádnou hodnotu - ale to bych se vrátila do doby a k názorům, ke kterým nechci.
Ano, technika nám hodně usnadňuje život. Můžeme druhému kdykoliv zavolat a zeptat se ho, jak se má, jestli je v pořádku. Můžeme strčit nádobí do myčky a jít se dívat na televizi... 
Elektřina, počítač, noťas, mobil, pračka, myčka, mikrovlnka, sušička, televize, tepelné čerpadlo - to všechno mě neminulo. A stejně bych kolikrát raději do té chaloupky. Doba to byla těžká, ale člověk byl alespoň blíž té přírodě a dál od vší té techniky. Já vím, zdravím vás od notebooku - přes internet .-)



44 komentářů:

  1. Divné je, že ač nám technika ulehčuje práci, máme stále míň času.
    Kdesi jsem četl o paradoxu holicích strojků:
    Vynalezli jsme rychlé holicí strojky. A ušetřený čas věnujeme tomu, abychom vynalezli strojky ještě rychlejší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Za pokrok asi vděčíme mužům, že se jim nechce pracovat a tak jednoduché věci vymyslí složitě :-)

      Vymazat
  2. Věci odkládám, až opravdu přestanou fungovat, ale chápu, že kdyby byli všichni takoví, tak rozvinutou konzumní společnost nikdy nevybudujeme :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čerfe, tak to určitě ne :-) My dva bychom to úplně zazdili :-) Já bych tkala látky v chaloupce a ty bys fotil na deskový fotoaparát :-)

      Vymazat
  3. Jak pravdivé... já vyhazují vše; až to doslouží. Proto mi můj domácí fungující pc nezvládá Blogger:-) a tím pádem se nefungujícím vlastně stává.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ale když jinak slouží :-) Kdyby šel jen upgrade... :-) Tak ať se ti to brzy podaří vyřešit s tím pc

      Vymazat
  4. Tak to je pravdive já skladuji všechno ale stejně to ani moc nepoužívám je mi to vždy líto vyhodit ..ha ha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětko, chápu. Já se třeba snažím věci dát dál, když je nevyužiji a slouží. Ale málokdo o to stojí... A pak člověk má představu, jak by to sám využil, tak se toho nechce vzdávat.

      Vymazat
  5. Velmi pravdivá úvaha. Věcí se skutečně zbavuji až potom, co doslouží. Moderním technologiím se nevyhýbám, hodně mě v tom "drží v obrazu" syn, jinak bych možná pořád měla ten tlačítkový telefon. A ráda je využívám - přijde mi k nezaplacení, když mám dítě někde v Anglii, Bangkoku nebo USA a hned vím, že je OK. A dostanu fotku jako důkaz. jenže je to jako se vším - dobrý sluha, špatný pán...
    Děkuji za moudrá slova a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko. Je to tak, že nic se nemá přehánět. Jsem trochu zpátečnická, nevydávám za tyto věci tolik peněz, ale s dobou jdu, i když trošku pokulhávám :-) To spojení s blízkými, ať jsou kdekoliv na světě je určitě skvělé. Krásnou neděli i tobě

      Vymazat
  6. Zajímavá úvaha. Neumím si představit život bez automatické pračky, sušičku a myčku na nádobí nemám, důvodem je nedostatek místa. A je to možná dobře. Chytrý telefon mi slouží i jako foťák, což oceňuji.
    Někdy si říkám, jestli bych si zvykla žít někde v chaloupce bez všech vymožeností.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Místo sušičky mám radši, když prádlo uschne na vzduchu, voní pak, ale není vždy taková možnost. Telefon chápu, dnes ty telefony dělají nádherné fotky. Ty novější telefony mnohem hezčí než mám já z foťáku. A člověk ho má vždy při ruce. Myslím, že mnoho z nás by to v chaloupce nedalo, možná jen na chvíli .-)

      Vymazat
  7. S tím mobilem je to divné. Nevím, jaký mobil máš, ale je potřeba čas od času udělat vyčištění od nepotřebných souborů na pozadí. Stačí v "Nastavení " zadat "Péče o zařízení" a pak "Vyčištění zařízení" nebo dát" Kontrolu a čistění nepotřebných dat". Tam se totiž ukládají všechny operace, které jsi na telefonu prováděla. Záznamy o volání, SMS i focení i používání telefonu při hraní her nebo i poslouchání hudby.. Stačí nechat automatické vyčištění. Smažou se jen data na pozadí. Neboj se toho. Je to běžná údržba telefonu a já ji dělám každý týden. Telefon pak je při připojení rychlejší a také máš volnou paměť pro jiné aplikace. V tom je ten fígl. Také jsou důležité aktualizace. Android je dělá docela pravidelně a čištěním zmizí nepotřebná data z těch minulých a zůstanou jen ta nová. Přeji Ti krásný den a doufám, že s s tím poradíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko,děkuji za radu. V počítači si s tím poradím, tam různé věci promazávám, ale tady nevím. To, co píšeš jsem tam vůbec nenašla. Jediné, co mám, tak vymazat data z mezipaměti. Ale to se bojím, co to udělá, týká se to všech aplikací. Nezabírá to zas tolik a zatím to funguje,tak kdyby paměť nebyla, udělám ještě tohle... Děkuji

      Vymazat
    2. Jarko, pomohlo. Promazala jsem u aplikací ještě mezipaměť nebo i data, kde jsem si byla jistá, že to nic neudělá. Děkuji.

      Vymazat
  8. Taky spíš kupuji nové až to staré doslouží. Je toho spousta co se všude nabízí, to už jsem v sobě ukočírovala. Snažím se mít věci, které opravdu potřebuji,život mi ulehčují a nezabírají mi místo.
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ono to skutečně jinak nejde. Aby měl ten život ulehčený a nemusel mnoho času věnovat uklízení .-) Také krásné dny.

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Popravdě ta hromada aplikací které jsou absolutně v mobilu nanic, mi taky vadí. Tak taky co jde vymažu, u zbytku alespoň pozastavím činnost a asi poprosím muže nať mi vezme telefon ke známému aby z něj vymazal (je to ajťák tak ví jak) ty zbylé které jsou z výroby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, taky to nechápu. Pak je to jen zbytečně nepřehledné... Stejně spoustu věcí si člověk musí stáhnout nebo vyhledat, jak upravovat a pracovat s tím...

      Vymazat
  11. Nikdy jsem nerozuměla lidem, kteří se třeba každý rok koupí nový telefon. Proč, když ten, co mám, ještě slouží? Jen abych byla "in?" Aplikace v mobilu moc nepoužívám, mám tam pár her, Facebook tam mám taky, ale většinou ho používám raději na PC. Doba se pořád zrychluje, kdoví, co za vymoženosti budeme mít za deset let...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, vlastně docela doufám, že se trošku zklidníme a budeme se trošku dívat na přírodu, vztahy, apod. Už jsme se naučili dost věcí a možná by chtělo přemýšlet, jestli opravdu v některých věcech je rozumné postupovat dál...

      Vymazat
  12. U starších mobilů nebyl problém s pamětí ani s baterií protože tam bylo i málo funkcí. Dnes musí být všechno rychle a hned a času máme pořád méně i díky mobilům a počítačům do kterých moc často čučíme (jako třeba já právě teď :-)) Bez technologie si už svět neumíme představit, ale běda když se vypne proud nebo nefunguje internet.. I tak mi připadá, že je pořád papírování víc než dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, to jsi mě třeba připomněla, že u nás nejsou ani propojené některé úřady a tak některé změny musíš hlásit všude... Jinak je pravda, že bez elektřiny si to už neumíme představit .-) Když jí pak vypnou, jen koukáme, co vše nefunguje :-) Měj krásné dny

      Vymazat
  13. Většinu věcí nechávám "dožít", ale telefon mám už několikátý jednak na popud syna a hlavně kvůli možnosti slušných fotek. Jinak by mi stačil tlačítkový, většinou stejně jen volám nebo posílám SMS. Doba jde rychle dopředu občas koukám jak puk, co některé věci dokáží, mnohdy si připadám jako trubička. Zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evko, to já někdy taky :-) A není nad to mít přítele na telefonu :-) A když ne přítele, tak odborníka z dané firmy... Takže telefon je v dnešní době nepostradatelný a fotky také potěší .-) Měj krásné dny.

      Vymazat
  14. Já jsem městský člověk a jsem za ty všechny vymoženosti vděčná, hodně mi usnadňují život.
    Díky tomu, že mi právě běží myčka, mohu sedět u internetu.
    S mobilem mám zastání u bratra a synovce, když je problém, ještě mne tedy nezasáhla doba aplikací, ale mám mám kámošku a ta má snad na vše. A nepřijde mi víc šťastnější :-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, já si to taky neumím představit v té chaloupce. Už když nejde chvíli elektrika, tak člověk zjišťuje, k čemu všemu "důležitému" je potřeba .-)

      Vymazat
  15. Zajímavá úvaha.Také mám všechny vymoženosti do domácnosti,které mi práce ulehčují a jsem za to ráda,protože se mohu věnovat svým koníčkům.S mobilem jsem měla to samé.Neměla jsem zrovna ten s největší pamětí a věčně mi to ukazovala nedostatek místa.Pomalu denně jsem čistila,jenže jsem si do mobilu natahala všelijaké aplikace,které stejně moc nepoužívám.Nakonec se mi mobil sekl.Už mám nový s větší pamětí.Mám ho od svého operátora za 1 korunu.Ten starý si vzal manžel,jemu poslouží dobře,on má mobil jenom na volání.
    Ale souhlasím s tebou,že bych byla nejspokojenější někde v chaloupce bez všech těch technických vymožeností.I když mobil je dobrá věc,hlavně,že jsem pořád ve spojení s celou rodinou a mýma sestrama a kamarádkama.
    Měj hezké podzimní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já jsem také vděčná za všechny ty přístroje. Tak s tebou souhlasím. Mobil zatím po promazání funguje dobře. A možná, jak píšeš, bych pomalu měla nárok také na nový... Zavolat si, nebo udělat i videohovor je určitě skvělá věc .-)

      Vymazat
  16. Dva roky jsem se pracovně pohybovala ve světě chytrých telefonů, tabletů, chytrých hodinek, chytrých náramků a chytrého úplně všeho a musím říct, že mě to vůbec nepřesvědčilo o tom, že bychom tyhle vychytávky opravdu potřebovali. Jedině snad ten telefon, a to ještě tak na desetinu věcí, co s nimi lidi běžně dělají. V chaloupce bych to beze všech pochybností nedala, ale na svůj hloupý mobil nedám dopustit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, tak mezi tím vším chytrým jsi určitě ta nejchytřejší, když jsi s tím uměla zacházet :-) Hloupý mobil - to je pro mě nutnost, tak doufám, že ten skutečně "vykopávkový" bude fungovat, když chtějí spustit nějakou další 4G síť :-(

      Vymazat
  17. Výborné čtení! Zrovna nedávno jsme s manželem debatovali o tom, že jsme asi stará škola a že staré a rozbité se snažíme spíš zrenovovat a opravit, než vyhodit a nahradit novým. Došli jsme tak daleko, že jsme si chtěli dokonce sami opravit sedačku v obýváku. Ale když jsem viděla ta péra, co z ní koukala, přesvědčila jsem manžela, že tudy cesta fakt nevede a objednali jsme sedačku novou. Nic se nemá přehánět, že jo :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, není nad šikovné ruce .-) Já myslím, že i s péry byste si poradili. Vzpomeň na Maxipsa Fíka :-) :-)

      Vymazat
  18. Tiež si občas s technológiami nerozumiem a to ešte nepatrím do starého železa :) Pamätám si, keď som si pred pár rokmi kúpila môj prvý iPhone. Ovládanie bolo tak jednoduché, že som s tým mala problém. Bola som zvyknutá na zložité veci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, tak to mě rozesmálo. Mě například vadí, že každý mobil je trošku jiný. A když už pochopím a najdu to v mém, tak nepomůžu rodičům, kteří s tím zápasí. Asi to chce ten iPhone :-) :-)

      Vymazat
  19. V té chaloupce byli lidé nejen blíž přírodě, ale hlavně blíž sami sobě a ostatním lidem. Teď jdou dva mlaďoušci na rande vedle sebe a oba čučí do svých mobilu, na sebe ne a ani se spolu nebaví. V podstatě žijeme teď dost smutnou a chudou dobu - ne na věci, ale na city, lidskost...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel si myslím, že máš pravdu. Je to smutné. Mladá generace málokdy odkládá mobilní telefon.

      Vymazat
  20. Člověk by měl mít možnost se vždycky vrhnout do světa offline. Já miluju veškeré moderní vychytávky a těší mě, že když někoho potřebuju, odpoví mi okamžitě, ale tak jendou za čtvrt roku mě přepadnou myšlenky, že je toho moc a ničemu se věnovat nechci, nechci nic řešit a jen odjet. Všeho moc totiž škodí, a když se na nás valí neustále nové informace a nové technologie, někdy to přes havu přerůstat začít musí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baryn, ten útěk do chaloupky je určitě občas dobrý. Aby člověk se na chvíli odprostil od technologií. Já si zrovna takový podobný zažila. A mám pocit, že mi nic neuteklo .-)

      Vymazat
  21. Také se snažím kupovat si věci až ty staré doslouží, ale chytrému mobilu jsem se stále bránila. Nakonec jsem byla nucená koupit si nový a tak tedy jsem zvolila ten chytrý. A byla jsem z toho blbá, jak troky. Dneska si nedovedu bez tohoto mobilu představit svůj život. Už jsem se také naučila o tento mobil starat. ale jsou i tací, kteří musí mít tu nejnovější značku, to nejlepší, co je na trhu a tak kupují nové a nové a my se potom topíme v odpadech. Je ale pravda že se dnes vyrábí jen na spotřebu a jakmile doslouží pračka lidi si koupí novou.Nemá cenu něco opravovat, když i opravy jsou drahé a náhradní díly se pomalu nevyrábějí. A právě proto i opraváři praček či ledniček jsou nedostatkovým zbožím. Protože na sebe nevydělají, vrhají se na jinou činnost, jiné podnikání.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marija, také máš pravdu. S mobilem jsi dobrá. I když u tebe nepochybuji, že jsi se s ním naučila a že ho používáš. Stačí, když kouknu na tvoje pěkně udělané stránky. Opravářů je skutečně málo. Opravovat tyto věci je složitější, přístroj jim musíš dovést, a jak píšeš, náhradní díly drahé,...

      Vymazat
  22. Kdyby se mi nerozbil tlacitkovy tel. mela bych ho do ted. Na některé moderní technologie se hůře zvyká.. . Ještě teď se moji vrstevníci diví ze nemám doma mikrovlnku nebo varnou konvici...
    Také mi dlouho trvalo než jsem si do mobilu nechala stáhnout 2 aplikace...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joina, ten zvuk čajníku, když na kamnech píská: "lidé, pojďte na čaj nebo kafe" :-) To jsi mi připomněla. A ohřívané jídlo je také nesmysl - to pak rodina není pohromadě, ale každý, kdy se mu to hodí .-) Nedivím se ti, i když obě věci máme.

      Vymazat

Děkuji moc za návštěvu i komentář. Jak jsem se přesvědčila, jste skvělí .-)