čtvrtek 1. dubna 2021

Březen

V březnu jsme se rozdělili na bílé, černé a ignorující. Podle mě bylo nejvíc těch ignorujících, tedy bez respirátoru. A víc k tomuto tématu psát nebudu. Březen byl měsíc, který nám dal vychutnat si ještě zimu, bláto, ale už i práci na zahrádce.

Dcera měla zajímavý úkol z tělocviku, měla chodit na procházky po okolí a udělat z procházek prezentaci. Fotila tedy ona na mobil (má lepší fotky než já z kompaktu), takže já jsem chodila s ní, ale nefotila. Přece jen jsem nějakou fotku ve foťáku našla. Ještě teda blátivě zimní.


A teď k jaru. Na zahrádce už to začíná kvést. Na té mé tedy ještě ne, tak jsem si vypůjčila kytičky z babiččiny zahrádky, má skalku víc na sluníčku. Takže dávám koniklec, fialky, petrklíč, čemeřici.

Mám zahradu ve formě louky (čti roste tam to, čemu se právě chce) a každý rok se tam snažím něco upravit a přidat. Keře, jahody, kytky… Loni na podzim jsem byla nemocná a tak jsem nemohla rýt. A teď na jaře jsem si vymyslela, že si zryji kruh o průměru 6 metrů čtverečních. Se zápalem jsem si to vytyčila a pak začala rýt.
Obdivuji ty, kteří dokáží zrýt za den celou zahradu. Já jsem schopná dělat na zahrádce jen hodinu denně. Začala jsem dceři dávat jednoduché úlohy, za jak dlouho si zryji ten můj kruh, když denně zryji jeden metr čtvereční. To číslo dnů mě nepotěšilo.

Do toho vytrhávat plevel u stávajících záhonků, vyrývat plevel z louky (nemožné) a začala jsem šílet. Až mě dcera uklidnila, že to mám dělat pro radost a ne, abych se sedřela. A tak jo. Pro radost jsem si nasázela semínka na volná místa, zalila a řekla si, že i kopřiva je léčivka… Ještě že já tu moji dceru mám.

Ale nezahálela jsem ani když mrzlo a nedalo se dělat na zahrádce. Ten jeden menší šátek z minulého měsíce mě tak navnadil, že jsem si vyštrachala další klubíčka a udělala si šátek větší, který se mi hodí k saku. A když už jsem tak hledala stará klubíčka, zjistila jsem, že mi zbyde i na pletené tričko. A pochlubit se tu musím :-)

A abych se ještě nějak odměnila, poprvé v životě jsem byla na dentální hygieně. Pro mě zážitek (dostala jsem i protistresový mačkací zub). Ale jaký to byl teprve zážitek pro mé zuby. Musím říct, že po pohledu do zrcadla se moje sebevědomí zvedlo, a to jsem ani nevyužila bělení zubů apod. Jak málo stačí ke štěstí – necelá tisícovka. (A řekla bych, že test na covid od necitlivých testařů, co se týká bolesti a nepříjemnosti je horší, a navíc protistresový mačkací nos nedostávám).

Ještě se tu musím zmínit, že jsem si objednala knížku od blogerky supice a už se těším, až se začtu. Chudobka má na blogu zábavnou hudební abecedu. A… tak bych mohla pokračovat, co jsem kde zajímavého viděla u koho na blogu. Tak já ráda nakouknu k vám .-)

Hezký apríl, a ať vás nikdo nevyvede, a když ano, tak ať dokážeme brát věci s humorem.

30 komentářů:

  1. V březnu jsi byla hodně pracovitá. Já bych na zahradu jela už moc ráda, ale zatím nesmíme z Prahy nikam vyjíždět. Musím si ještě nějakou tu chvíli počkat. Přeji krásné Velikonoce, zdravím ☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evko, i tobě hezké Velikonoce. Já vím, s tím cestováním je to teď potíž. Ale snad to brzy vyjde.

      Vymazat
  2. No, po rytí zahrady bych v ruce háček asi neudržela. Stačily mi zahradnické nůžky :o)
    Krásné jarní květy, líbí se mi šátek i tričko!
    Leni, přeji hezké jarní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vždyť taky ruce dostávají pořádně zabrat. Někdy ani nemůžu klikat myší, jak mě bolí ukazováček. Ale za ty výsledky to stojí .-) Děkuji a krásné Velikonoce.

      Vymazat
  3. Pestrý březen jsi měla, práce na zahrádce musí být dobrovolná, dělaná s láskou a pro radost, dcera je moudrá! :)
    Šátek je překrásný, něco podobného plánuji už několik let :D.
    Krásné jarní dny přeji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, to je pravda. Děti jsou poklad, ale to znáš taky .-) Tak třeba někdy bude čas i na ten šátek, i když teď to zrovna nevypadá. Také pěkné dny a hezké Velikonoce

      Vymazat
  4. Moje milá! Čtu rytí a běhá mi mráz po zádech! Jak tuhle činnost nesnáším a nesnášela jsem. Když začal synek dělat zahradnickou školu měl to v rámci školní výuky. Vždycky jsem mu říkala, že to má jako přípravu na studium :D. Teď ryju jen díry na něco co chci zasadit, protože trávy při přípravě nového záhonu se zbavuji tak, že tam prostě natáhnu černou netkanou textilii, udělám do ní otvory a do těch sázím. Pak všechno zasypu mulčem. Případně si tvar záhonu vystříkám nějakým totálním herbicidem, počkám až začne tráva žloutnout a pak tam zasázím co potřebuju. A opět nasypu mulč. Jedině kdy to nedělám, je když sázím cibulky krokusů do trávníku, nebo tam sázím petrklíče které si kupuju rychlené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, ty jsi na to tedy vyzrála! To je dobrá vychytávka. Mně práce na zahradě nevadí, ale vydržím jen tu hodinu. A za tu nestihnu vše, co bych ráda. Nejlepší je asi kochat se :-) Máš krásné fotografie krokusů. Hezké Velikonoce

      Vymazat
  5. Práce na zahradě, to byla vždycky moje noční můra. Naprosto nejstrašnější bylo pletí jahod. Bolest zad po první půl hodině už nesnesitelná a výsledky naprosto minimální. Dcera dobře poradila - a vždycky můžeš říkat, že děláš tu zahradu permakulturně a přirozeně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, právě tak to dělám :-) A prý ta přírodní zahrada v době sucha vydrží mnohem víc než ta opečovávaná. Takže mám docela naději na vytrvalou zahrádku.

      Vymazat
  6. Leni, ty se tedy činíš. My doma moc velcí zahradníci nejsme, spíš na zahradě pijeme kafe než pracujeme. A jsem na tom podobně, moc dlouho nevydržím práci. Tak si zahradu přizpůsobujeme tak, aby se nemuselo plít a aby se bylo čím kochat. Měj klidné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tomu rozumím. Když už člověk má zahrádku, měl by si najít čas na to kochání se a kafe na zahradě - to je pohádka. Děkuji, hezké dny i tobě.

      Vymazat
  7. Mně se po zahradě stýská pořád.Nejhorší je,že na ni vidím z oken domu.Ale poslední roky to bylo hlavně o tom,že jsem měla,kde být,když bydlím v paneláku.Pěstovala jsem si tam jenom kytičky.
    Včera jsme vezli dceři mazance a myslela jsem,že si něco vyfotím na zahrádce,ale zatím všechno teprve vylézá.
    Háčkované výrobky jsou krásné a je dobře,že se nám s nimi pochlubíš.Také mám pár věcí uháčkovaných a časem nafotím a dám na blog.
    Měj hezké sváteční dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak nám nějak zas začíná mrznout, až je mi zahrádky líto. To, co vylézá a rozkvétá, to pomrzne. Snad si příroda poradí. Já vím, zahrádka je radost. A ruční práce také, když se člověku podaří něco vlastníma rukama vytvořit, potěší to. Já se vlastně do těch ručních prací zas pustila, že jsem obdivovala na cizích blozích, co dokáže kdo vytvořit. Takže chlubení je i dobrá inspirace pro druhé .-) Krásné dny a hezké Velikonoce

      Vymazat
  8. Zdravím les. Dcera plnila úkol na jedničku a tak tě vytáhla ven i do blátivé přírody. i ta má své kouzlo. U nás na zahráídce koniklece jetě takto rozvité nejsou, ale poupátka už měly. Mám tyhle kytičky ráda, předloni jsem si dvě koupila na zkoušku. V ručních pracech jsi zručná tryčko i šál je super. A co se týče zubní higieny poslala mne tam doktorka nedávno a objednaná jsem až na červen. Syn už tam byl a prý mu to hodně pomohlo i kvůli parodontóze. Mně se dělá hodně zubní kámen a doktorka mi to dělávala vrtačkou. To bylo také nepříjemné. Prá to bude trvat skoro hodinu. Mám z toho strach. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marija, máš pravdu, to byl zas jednou úkol, co se paní učitelce povedl. Vytáhl děti ven (a někdy i rodiče) :-) Koniklece v přírodě jsem už neviděla dlouho, alespoň, že jsou na zahrádce. A zubní hygieny se neboj. Není to zas tak strašné a zubům i dásním pomůže. Držím palce v červnu .-)

      Vymazat
  9. Ať už je to ve světě jakkoliv, jaro nakonec vždycky přijde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nu, tak teď to zas vypadá, že si příroda dělá, co chce a zas se hlásí zima. Ale to jaro se určitě zas ukáže.

      Vymazat
  10. Lenko, zahrada má být pro radost, ale jaro na ní je vždy náročné. Naštěstí mne to baví a moc toho neryju, jen pleju. :o)
    Babičce to na zahrádce krásně kvete.
    Přeji fajn Velikonoce. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, já mám jaro na zahrádce ráda, když všechno začíná rozkvétat, jen té práce je nějak hodně. Vidím, že také znáš .-) Ju, babička je šikovná zahradnice :-) Také hezké Velikonoce

      Vymazat
  11. Leni, zdravím. Věřím, že s velkou zahradou je plno práce. My máme zahrádku malou a stačí to. Celou jsem ji předělala, jsou tam jen okrasné keře, hlavně jehličnany. Kytičky mám v květináčích a jinak pěstuju jen bylinky. Já chci na zahradě žít a ne dřít. Máš pěkné výrobky - šátek i tričko. A jak to u babičky hezky kvete. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moje babička je šikovná zahradnice. Té kvete a roste všechno pod rukama. Ale je pravda, že na zahradě má člověk také žít, nejen dřít. Ty máš také pěkné výrobky. Děkuji a hezký den.

      Vymazat
  12. Březen naprosto činorodý. Taky jsem už na zahradě pracovala, ale u nás to je ještě skoupé na jarní kvítka, která se už někde pyšní svým květenstvím. Než rozkvete koniklec bude ještě chvíli trvat. Narcisy mají zatím jenom zelená poupata, ale čemeřice tak kvete. Sněženky odkvétají, malý trs bledulí se zatím drží.
    Šátek i triko máš OK a taky moudrou rozumnou dcerku máš :-)
    Klidné svátky jara a zrovna takové i další dubnové dny.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám zahrádku víc ve stínu, takže mi také ještě nekvete. Snad jen ty macešky, to je vděčná kytička. Hezky jsi mi svoje kytičky popsala. Tak snad už brzy bude tepleji a rozkvetou. Děkuji a také krásné jarní dny

      Vymazat
  13. Zahrádka má těšit, ne štvát, jak říká dcerka!

    OdpovědětVymazat
  14. Koniklec je nádherný. Ale mě se moc líbí ty fialky. Dnes je to pomalu vzácnost...

    OdpovědětVymazat
  15. Krásně zachycené fotografie, hlavně kvítí, to já na jaře miluju a mohla bych se ufotit.
    A už se moc těším na léto, na stanování a prostě tak.
    Hezký duben přeji.
    Snad už budeme mít teplo.
    Jinak to tričko je boží. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Snad se počasí brzy umoudří a přinese nám i to teplo. A písničky a vyprávění a setkávání u táboráků :-) Dnes u nás teda sněžilo.

      Vymazat

Děkuji moc za návštěvu i komentář. Jak jsem se přesvědčila, jste skvělí .-)