pondělí 8. srpna 2022

Nicolas Barreau - Kavárna malých zázraků, Jules Wake - Pozdrav z Itálie

Tyto knížky si půjčila dcera, aby byla na Itálii připravená. A tak jsem si je přečetla taky. 
Kde jinde zažít romanci než v Itálii (možná ještě ve Francii). Obě knížky jsou love story, takové, u kterých člověk nemusí moc přemýšlet, nenáročné - a i přesto jsem si v nich našla poučení.



Nicolas Barreau - Kavárna malých zázraků
Nelly je mladou studentkou, která dělá doktorát u profesora, kterého tajně miluje. Má však strach z létání a tak propásne šanci s ním letět na konferenci a místo ní letí jiná. Jak už to tak bývá, profesor se zamiluje do té jiné ženy a Nelly zůstane se svou láskou sama a zoufalá. 
Když už nemá co ztratit, nachází pohlednici v zapomenuté knížce (od již zemřelé babičky) a to ji konečně vyburcuje k nějakému činu. Kupuje si drahou červenou kabelku a vydává se do Benátek, s touhou nalézt více k tomuto pohledu. A to rovnou na 5 týdnů.
Potkává hned dva muže. Jednoho ještě ve Francii - pouličního muzikanta, ve skutečnosti leteckého inženýra a v Benátkách trochu záhadného průvodce, ve skutečnosti restauratora. 
A do kterého se zamiluje, a co objeví v kavárně v Benátkách, a zda překoná svůj strach z létání... Všechny odpovědi jsou v knížce.
A moje poučení - možná věřit na zázraky, možná ne vždy dopadnou věci podle našich představ a je to tak dobře, a možná se po nás někdy chce, abychom jednali a i to špatné se pak ukáže, jako naše štěstí. Ale kdo ví, je to jen napsaný a dobře vymyšlený příběh.



Jules Wake - Pozdrav z Itálie
Itálie se v této knížce jen mihla. Stejně jako Francie a Švýcarsko. Protože v hlavní roli bylo staré drahé ferrari. Laurie zdědí toto auto od strýce, ovšem pod podmínkou, že s ním dojede do Itálie, na plánovaných zastávkách koupí pohled a pošle ho notáři (tak, jako jí dřív posílal pohledy strýček). A aby nejela sama (ani nemůže řídit, protože nemá platný řidičák), přidá se k ní strýčkův známý, mladý pohledný Cameron, kterému jde (alespoň zpočátku výhradně) o tento vůz.
Pak už mi to připomínalo pohádku o Popelce. Laurie je hodná holka, pracuje v knihovně, má jakéhosi přítele, ale "nezáří". Díky náhodě a penězům na cestu od strýce mění účes i oblečení, získává sebevědomí, vypořádá se s ukřivděností, kterou cítí... a nakonec řídí i ferrari.  
Objeví v sobě nezávislou, odvážnou ženu, přitom stále zůstává laskavou, a tak není divu, že kniha skončí tak, jak skončí :-)
A moje poučení - že ženy mají v sobě možná víc, než si muži na první pohled myslí - jen dostat tu šanci se projevit.

obrázek převzat z respekt.cz


16 komentářů:

  1. Díky za tipy knížek, možná je využiju. Měj se hezky, zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
  2. Leni, já před první návštěvou Benátek četla jen Smrt v Benátkách :o) a těsně před odjezdem mi dcera přinesla Tisíc dnů v Benátkách - romantické, dá se číst s mapou, popisy místa jsou přesná :o)
    Děkuji za tip a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, také děkuji za tip. Smrt v Benátkách asi ne, ale ta romantická knížka by se mi mohla líbit, zvlášť když místa sedí. Třeba tu kavárnu z knížky jsme nenašli - ale třeba je někde ukrytá :-)

      Vymazat
  3. Pro milovníky Benátek doporučuju se podívat ve vysílání červeného tlačítka CT na dokument Poslední Benátčané. Jinak přeju další pěkné románky a třeba ne jen ty knižní, do konce prázdnin je ještě dost času. Na podzim se určitě zase zastavím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Donjo, zkoušela jsem, ale nešlo už spustit. Je to určitě zajímavý dokument podle toho, co jsem si přečetla. Já bych řekla, že je to jen turistické město (podle množství turistů a restaurací) a ne, že tam žijí a pracují lidé, kteří se neživí turismem. Děkuji za zastavení a hezké přání .-) Krásné dny

      Vymazat
  4. Díky za čtenářské recenze. Přeji krásné dny. Eva. http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé tipy na knížky.Díky a přeji ti hezký nový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jitko. Akorát čtu tvůj komentář před tím dalším pracovním týdnem .-) Tak snad bude a i tobě hezké dny

      Vymazat
  6. Pozdrav z Itálie jsem četla. Je to spíš oddechovka, ale četlo se to hezky.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je to oddechovka. A víc se mi líbila ta první knížka .-) Také se měj krásně

      Vymazat
  7. Leni, díky za tipy na prima letní čtení. Na dovolenou ideální... Měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, máš pravdu, je to takové prázdninové čtení. Uvidíme, co zajímavého najdeme v knihovně na podzim :-) Hezké dny i Tobě.

      Vymazat
  8. Inu, Talijánsko - viz https://www.novinky.cz/cestovani/clanek/libani-je-povinnosti-v-italii-vyhradili-pro-turisty-specialni-romanticke-zony-40405539

    OdpovědětVymazat
  9. To je hezký článek. No jo, Italové. Teď jsem si vzpomněla, jak v Benátkách jsme viděli budoucí nevěsty s tričkem s označením "bride", závojem, družičkami, amplionem a kasičkou :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za návštěvu i komentář. Jak jsem se přesvědčila, jste skvělí .-)