pondělí 28. února 2022

Výzva - vzájemná pomoc

Hezký den všem,

o víkendu jsem viděla, jak cizí muž pomohl ženě s kočárkem, jedna slečna paní s bílou hůlkou, jedna paní poradila cizincům cestu a na mail mi přišla prosba o pomoc.

Pod tímto yyhlašuji výzvu na březen. Zkusme najít během března 5 dobrých skutků. Něco, kdy si lidé nezištně pomohli. Může to být skutečně maličkost (podržení dveří, dobrá rada) nebo i velká věc. Můžete pomoci někomu vy, někdo vám, nebo jen být svědkem.

Zapište, vyfoťte, každý jak ho napadne.

Pojďme veřejně ukázat, že nejsme lhostejní vůči druhým.

Na jednoho vylosovaného čeká koupelnová sůl .-)





15 komentářů:

  1. Leni,to je moc hezká myšlenka,ale nevím,zda ji dokážu nějak zpracovat.Snažím se být taková pořád.Jsem sice introvert,ale naučila mě to kamarádka,optat se lidí,zda něco nepotřebují,i se třeba jenom na někoho usmát.Snažím se chodit hodně mezi lidi a být pozorná.Jenže jsem už ve věku nad sedmdesát a i když na to snad nevypadám jsme s manželem v našem domě nejstarší a tak se spíše setkávám sama s nabízenou pomocí.Teď jsme donesli nějaké přikrývky na sbírku pro Ukrajinu,naše město je velmi aktivní a určitě nezůstane jenom u toho.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, je hezké, že se opravdu nebojíš pomoci. Občas je mi trapné se někoho ptát, ale pak se ukáže, že je za pomoc rád. A teď, co si všímám i těch maličkostí, zjišťuji, že mnohem víc lidí pomáhá mě než já jim. I když jsou to fakt drobnosti, jako zalití čaje. Pro mě je to zajímavé si to uvědomit. A jak píšeš, i ten úsměv nebo vlídné slovo druhého potěší.

      Vymazat
  2. Leni, tyhle drobnosti považuji za absolutní základ společenského chování.
    Sociální inteligence je něco, co je nutné dětem vštěpovat od malinka, pak nevychováme hulváty, ale empatické a pozorné lidi.
    Přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, máš pravdu. Občas nadávám, ale pak si řeknu, jak to mají ty děti vědět, když jim to nikdo neřekne. Třeba pustit starší lidi sednout... Tenhle měsíc si chci všímat víc toho dobrého než toho zahleděného do sebe (nebo do mobilu) .-) Krásné dny

      Vymazat
  3. Moje maminka kdysi o jednom sousedovi v našem domě (bydlela jinde) řekla, že jí vždycky zvedne náladu. Dokázal ji jen mile pozdravit. A i to někdy stačí, když člověk cítí, že není neviditelný.Je dobré i pro nás vnímat pozitivní chování i od druhých. Dobrá výzva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marija, já si také myslím, že najdeme mnohem víc příkladů než těch pět. Jde jen o to si to uvědomit a nezasunout to kvůli jiným problémům. A lidé, kteří dokáží zvednout náladu, jsou pro nás požehnáním.

      Vymazat
  4. Myslím si, že slušný člověk dělá dobré skutky, aniž to považuje za dobré skutky. Je to výchovou a je pro mne naprosto normální nosit své kamarádce s problémem chůze nákupy do bytu, pouštět lidi s menším nákupem nebo ty v pracovním obleku před sebe ve frontě u pokladny a jiné denní drobnosti, které jsou pro mne běžné. V Německu, když jsem tam procházela vesnický hřbitůvek, mne starší cizí paní - Němka - s úsměvem pozdravila. Bylo to překvapující a potěšující a od toho dne zdravím s úsměvem i já starší lidi tam, kde to je vhodné. I ten úsměv dělá zázraky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, děkuji za tak hezké příklady dobrých skutků. Já vždy myslím na to, že někteří lidé jsou zkrátka andělé .-) Dělat dobré skutky a brát to prostě jako normální... Ať je takových lidí co nejvíc. Děkuji za inspiraci a krásné dny

      Vymazat
    2. Leni, to je hezké... Taky se snažím, sama mám z toho radost, když můžu pomoct a pomáhám... Ale i mě bylo mockrát pomoženo, a to dost výrazně,např. když jsem zůstala po rozvodu sama s třemi dětmi a kupou dluhů po bývalém manželovi. Opatruj se Lenka
      www.babilenka.cz

      Vymazat
  5. Pro mě jsou dobré skutky součástí života - někdy to jsou drobnosti, někdy zase ne, jedno mají ale společné - nemluvím o nich. Vím, že jsi to myslela dobře, ale pokud má někdo o dobrém skutku mluvit, pak je to ten, na kterém byl "spáchán" :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, asi máš pravdu. Jen jsem chtěla, abychom se zaměřili na trošku jiné věci, než jsou teď ve zprávách. A můžeš i napsat o nějakém dobrém skutku, který ti někdo "provedl" :-)

      Vymazat
  6. Zdravím a jsem rád, že covid už je vyléčen. Já mám dvě očkování hotové a ta druhá dávka mě dost semlela. Nyní už trpím pouze bolestí té ruky a ještě větší únavou než před tím než jsem se očkovat vůbec nechal... Já jsem poslal DMS pro Ukrajinu a protože mě pořád operátor bombardoval tím, že pokud si nedokoupím kredit tak všechny peníze které mám na simkartě mně propadnou, poslal jsem nakonec víc než jednu DMS. Zbytek peněz jsem nechal na simce, aby si za ně mohl operátor koupit chlebíčky, jako poděkování za neustálé buzerace a jednání tohoto směru. Tak jsem udělal dva dobré skutky a zůstsala mě prázdná simkarta. Nyní už nebloguju, ale občas se podělím o radu a nebo zkušenost na zahrádkářském foru a to by se snad také dalo považovat za podaní pomocné ruky... Přeju pěkné jaro.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je určitě dobrý skutek a zajímavá inspirace. Místo nadávání operátorovi popřát, ať si to užijí. Člověk si pak uvědomí, kolik dobrých skutků zažije na vlastní kůži - alespoň mně to březnové sledování v tomhle otevřelo oči. Přeji hodně zdraví, ať je dobře.

      Vymazat
  7. Dobrý nápad, protože v současné době jsou lidé na sebe dost zlí. Na druhou stranu válka na Ukrajině ukázala lidi z té lepší stránky a pomáhat se snaží spousta lidí. Myslím, že podržení dveří, úsměv nebo uvolnění místa starším v MHD, by měla být samozřejmost, ale ne vždy to tak je. Přeji pěkný večer 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evko, máš pravdu. Stále vidím ochotu pomáhat. A jsem ráda, že si to uvědomím. Je příjemné dělat hezčí svět .-) Krásné dny

      Vymazat

Děkuji moc za návštěvu i komentář. Jak jsem se přesvědčila, jste skvělí .-)