pondělí 1. srpna 2022

Takový malý výlet - Benátky

 Když máte dospívající dítě, můžete být rádi, že s vámi vůbec na dovolenou chce jet. Nebo spíš, že vás na tu dovolenou vezme (samozřejmě, když všechno platíte-abych jí nekřivdila, také přispěla). A tak jsme vybrali město na vodě - Benátky.

A tak jsme zabookovaly hotel, koupily jízdenku na autobus na cestu tam a letenku na cestu zpátky (byla o dost levnější než jízdenka), já surfovala tři týdny na internetu na italských stránkách, abych vyhledala slevové kartičky a propočítala jejich výhodnost. Dcera mi poslala nápady na to, co určitě chce vidět. A tak jsme takto vyzbrojení nasedly do autobusu na Florenci a nechaly se unášet za zážitky. A já vám napíši několik postřehů:

1. Nejlepší investice je do mapy. (Ovšem pro toho, kdo s ní umí). Byly to nejlépe utracené 3,- EUR. Nejsou v ní nakresleny všechny uličky a náměstíčka, mosty a kanály, rozhodně v ní nenajdete všechny názvy, ale dá se vždy dojít na větší náměstí, kde už jeho název na mapě najdete. A pak se jen držet správným směrem. Navečer jsem ale i já byla unavená koukáním do mapy a zkusily jsme google. Když jsme podesáté procházely kolem stejné hospůdky, a už si nás pamatovaly i lidé sedící na zahrádce, zjistily jsme, že google tady teda rozhodně nefunguje (alespoň ne nám). Ono ztratit se v Benátkách má své kouzlo, jen nesmíte být unavení, vyhladovělí a naštvaní, že už jste zas došli k vodě, kde nejde jít na druhou stranu, nebo do uličky, která končí zdí.

2. Když chcete ušetřit, nefoťte se. Nechaly jsme se nachytat ženou v kostýmu a vyfotily jsme se s ní. Obě dvě. Cenu 20,- EUR jsme uhádaly na 5,- (dohromady). Ale byly to skutečně krušné chvíle a fotku bychom klidně oželely. Nepomohlo ani dohadování, že ty fotky teda smažeme.

 

3. Vapporetto. V Benátkách se dá chodit pěšky. Dá se svézt i na gondole. Jedno je náročné (zvlášť při pražícím slunci), druhé drahé. Proto je dobré - alespoň na jeden den si koupit celodenní lístek (jedna cesta stojí 7,50 EUR, celý den 20 EUR) na loďku a brázdit kanály sem a tam podle momentální chuti. Lístek se dá koupit v prodejním stánku, nebo v automatech, ale i na lodi. Nám se povedlo nasednout na loď, která jela opačným směrem, než jsme plánovaly, svezly jsme se kanálem, přestoupily na jinou loď, dostaly se na ostrov Lido, kde jsme se vykoupaly, pak zpátky do benátských zahrad, a po prohlídce jsme se doplavily k hotelu. Celodenní lístek se nám rozhodně vyplatil a nebyly jsme stresovaní časem (jednorázový lístek platí asi 75 minut).

Zastávky vaporetta

4. Památky - v Benátkách je snadné nechat se unášet historii. Nespočetně paláců, galerií, absence aut - snad jen to množství turistů zapříčiní, že si nepřipadáte jako v 16.století. Pokud chcete turistům uniknout doporučuji muzea. My jsme si koupily museo pass (36,-EUR dospělý a student 19,- EUR) a měly tak přístup do Dóžecího paláce (to člověk musí vidět) a množství státních muzeí. Navštívily jsme přírodní muzeum (kde všechny popisky byly jen v italštině), palazzo Mocenigo (výstava kostýmů), Ca Rezzonico (ten nás nadchl, kartičky byly v NJ,AJ,ŠP, IT, FR), Carlo Goldoni's house (půl hodiny před zavíračkou nás tam už nechtěly pustit, ale ty tři místnosti jsme za půl hodiny vklidu zvládly). V galerii jsme byly jen jediné, evropské kulturní centrum - vstup zdarma - a strávily jsme tam asi 3 hodiny, bylo na co se dívat. Dále doporučuji Basilica dei Frari - je tak známá, že pouští i s nevhodným oděvem (nezakrytá ramena a kolena). (O památkách na blog ještě napíši).

Dóžecí palác

San Giacomo dell'Orio

5. Jídlo - Itálie je vyhlášená jídlem. My jsme chtěly ušetřit, vyzkoušely jsme "Fresh pasta to go" - mísa těstovin s omáčkou - oboje podle vlastního výběru a "fried land" - smažené krevetky a rybičky byly moc dobré. Šťastnou ruku jsme neměly na pizzu - včerejší a ohřívaná, nicmoc. Těstoviny byly trochu tvrdší než na jaké jsme zvyklý doma, gnochi výborné. Restaurace a obchody, kde si můžete koupit jídlo s sebou, jsou nejen na hlavních trasách, jde o to si jen vybrat. Restaurace nabízí i turistické menu - např. za 13,-EUR. Nám v restauraci napočítaly i obsluhu a ještě jsme daly spropitné (trochu vyšší než jsme zamýšlely), protože jsme se nedokázaly domluvit na vrácení. Stejný trapas se nám stal u zmrzliny, kdy místo jedné nám počítaly dvě. Ale byla výtečná. Kafe jsem si dávala latte macchiato a stala jsem se na něm závislá, pořádně velký šálek s našlehaným mlékem. Kavárnu vedle nádraží doporučuji!

Kupole San Simone Piccolo, kostel San Geremia se zvonicí

Most Rialto

6. Voda - nemyslím teď tu všude kolem, ale tu pitnou. A to měla naštudované moje dcera. Vodu neberem, všude se dá načepovat. V Benátkách měli problémy s pitnou vodou. Jak známo, jsou vystavené v moři na dřevěných kůlech. Schraňovali tedy dešťovou vodu tak, že náměstíčka vysypali pískem (to kvůli filtraci) a vydláždili. Uprostřed byla studna, kterou voda stoupala nahoru. Dnes po celých Benátkách najdete na spoustě náměstí pumpu s tekoucí vodou (zato skoro žádné stromy). Naštěstí nám nikdy z této vody nebylo špatně.

7. Studenti - pro studenty je výhodná karta rolling venice. Myslím, že jsme zaplatili 34,- EUR za kartu s 3-denním jízdným a cestou na letiště (jen ta je za 8,-EUR) a měla slevu i v některých obchodech, kavárnách a muzeích (nezjistily jsme, kde všude). Kupování karty bylo vtipné v tom, že jsem paní dala ISIC kartu, koukala na ní, pak chtěla pas, dala jsem dceřin pas. Zas na to nevěřícně koukala. Až když se dcera ozvala, že je to pro ní, pochopila, kartu nám vydala (koupené karty na vaporreto, rolling venice, na autobus - byly všechny úplně stejné, naštěstí nám zezadu tužkou napsali, která je která).

Ca' d'Oro

8. Zeleň - v Benátkách najdete krásné zahrady, ale jsou vesměs soukromé - například k hotelům. Na náměstíčkách je výjimečně strom. My jsme byli ubytovaní tak, že jsme měli výhled do zahrady. Pokud se vám stýská po parku, doporučuji jihovýchod ostrova. V zeleni se ukrývají stavby, sochy, ale i třeba hřiště.

Neveřejné

Veřejný park

9. Starosti - těch jsme měly spoustu. Jak to zvládneme, jak to všechno dopadne... nakonec jsme se shodly, že byly úplně zbytečné. Benátky jsou jedno z nejbezpečnějších míst, nikdo nás tam neobtěžoval, i když jsme po půlnoci šly na autobus na letiště (Benátky stále žily), a nikdo nám ale také nepomohl s těžkým kufrem (těch schodů na mostech bylo tolik). I když jsme kvůli nedorozumění přišly o nějaké peníze (viz. výše), nebyla to závratná částka. Když jsme se ztratily, zas jsme našly správný směr a ještě objevily něco zajímavého.

Sanitka

Jsem moc ráda, že jsme našly tu odvahu a vydaly se na vlastní pěst do Benátek. Měly jsme tak možnost objevovat svým vlastním tempem jejich kouzlo. 

Přeji krásné prázdniny a milé zážitky.

                                                                                        Santa Maria Zobenigo

muve.vivaticket.it
alilaguna.it
Rolling Venice | VeneziaUnica City Pass


21 komentářů:

  1. Tak to jste opravdu odvážné holky a za odvahu jste se odměnily parádním výletem. V mapách číst neumím a nemám skoro žádný orientační smysl, tak nevím, jestli bych tam nebloudila hodně dlouho. Navíc italsky neumím a z angličtiny umím jenom pár frází. Fakt vám moc fandím a zdravím, pá 😊😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evko, sama jsem překvapená, jak nám všechno klaplo a že jsme se neztratili. Dcera se učí anglicky, ale někdy ta druhá strana nechtěla rozumět:-) Děkuji a měj se moc hezky.

      Vymazat
  2. Báječný výlet a dobře jste ho zvládly :) A krásné fotky. Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, jen z můstků jsme měli asi 150 fotek - to prostě nešlo se nezastavit a znovu necvaknout. Děkuji, krásné dny

      Vymazat
  3. Benátky jsou nádherné v každé roční době. Byla jsem tam několikrát a pokaždé tam objevím něco nového. Přeji krásný srpen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jsou, hlavně je sympatické, že najdeš i místa bez turistů kousek od těch hlavních tras. Také krásný srpen a hezké prázdniny

      Vymazat
  4. Věřím, že jste si výlet užily. Byla jsem tam několikrát, vždycky to byl velký zážitek. Doporučuji aplikaci City mapper - jsou tam turisticky navštěvovaná města, s ní se nikde neztratíte. I když v Benátkách, pokud nemáte jasný cíl, tam se ztratím vždycky ráda :o)
    Lenko, měj hezké dny. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tu aplikaci jsme neznali. On by možná i ten google šel, ale jak je člověk unavený, tak se prostě nechytá :-) Jinak máš pravdu, chodili jsme také hodně intuitivně, ale když jsme se potřebovali dostat na konkrétní místo, používali jsme mapu.

      Vymazat
  5. Benátky jsou nádherné,byli jsme tam 2x.Podruhé se synem a ten si hned koupil mapu a tak nás vlastně provázel.Na gondole jsme se nesvezli,to jsem chtěla hlavně já,ale byly pořád zamluvené.
    Úžasný výlet jste měly.
    Leni,měj hezké srpnové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, a my zrovna potkávali gondoliéry, kteří jentak postávali. Zajímavé, že s průvodcem jsme procházeli jinou část než teď s dcerou. Je tam asi stále co objevovat. Tak třeba do třetice se ti ta projížďka gondolou povede. Děkuji, také krásné dny

      Vymazat
  6. Obdivuji, co všechno jste si proštudovaly a zařídily, jste šikovné. Já byla poprvé v Benátkách kdysi dávno, to se ještě nejezdilo volně do ciziny a mně bylo 19 let. Jela jsem také sama, vlakem a bylo to krásné. Zopakovala jsem si to ještě před pár lety, ale tehdy se mi to líbilo víc. Asi mládí a míň turistů v té době.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, to jsi tedy taky dobrá. Je to zážitek a zkušenost. Mě se tedy také poprvé Benátky líbily víc, možná ten první dojem z města na laguně. Každopádně je ale vždy zajímavé poznávat nová místa, jen to chce trochu té odvahy. Krásné dny

      Vymazat
  7. Krása, taky se tam budu muset někdy podívat. Zatím jsem tam poznal jen velký přístav, kam jsem několikrát doplul trajektem z Řecka, ale to mi hned navazoval autobus pokračující do Prahy. Rád bych tam někdy pobyl pár dní, tak uvidíme :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čerfe, tam by se dělaly fotografie se západem slunka. Tak si někdy protáhnout dovolenou a zastavit se tam.

      Vymazat
  8. V Benátkách jsem byla dvakrát a nikdy na ně nezapomenu. Díky za připomenutí prostřednictvím tvé reportáže. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marti. Myslím, že máme také nezapomenutelné zážitky. Krásné dny

      Vymazat
  9. Leni, v Benátkách jsem byla jen jednou hned po revoluci a moc se mi tam líbilo. Už několik roků si říkám, že si to zopakuju. Je fajn, že jsi sem napsala svoje postřehy, to se může hodit ! Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to, co jsme chtěly vidět, jsme viděly, ale i tak zůstalo spoustu míst, která jsme neobjevily. Děkuji, snad se ti výlet do Benátek povede, je co obdivovat. Krásné dny

      Vymazat
  10. V Benátkách jsem byla a opravdu stojí za to vidět je.
    Ráda jsem si vaše zážitky přečetla.
    Měj hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji, je to výjimečné město. I tobě krásné dny

      Vymazat
  11. Tak z tvého popisu jsem per plex. Jste velké a šikovné holky, takhle to zvládnout, Byla jsem v Benátkách 2x, vždy se zájezdem a poprvé byly problémy, neb byla vysoká voda a chodilo se po takových vyvýšených cestičkách na kozách. Podruhé se sestrou a to jsme si užily celý den i vaporeto.Nejlepší byla vyhlídka z věže - nikdy nezapomenu. Krása. Káva a zmrzlina - to musí být.
    Díky, že ses o ty dojmy rozdělila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za návštěvu i komentář. Jak jsem se přesvědčila, jste skvělí .-)