pondělí 26. září 2022

Byl to ten slavný den... elektřina

Hezký den,
jak jste spokojeni s výsledky voleb? Já jsem ráda, že u nás dostal nejvíc hlasů stávající starosta. I když lidé nadávali, chodili si mu stěžovat... přece jen ho určitě potěší, že by ho ve vedení obce rádi viděli nadále. Líbil se mi také volební program všech kandidujících stran. Všichni by věděli, co zlepšit a za co utratit peníze. Ale kde na to vzít? Jasně, dotace. Ale že musí dávat i z obecního (jo, no jo, není to vlastní)...
Dle mého by nemuselo veřejné osvětlení svítit celou noc. Jsem holka z vesnice, takže temné cesty mi nedělají problém. Tak alespoň za úplňku bych lampy zhasla.


To je návrh na obec a jak šetříme u nás doma? O návlecích na ruce jsem psala už v předchozím článku. Ponožky, svetry, šály a čepice budou zřejmě následovat. 
Zvykli jsme si na pohodlí. Nejen na teplo (kdo zapínal v létě klimatizaci místo aby si teplo nabral do zásoby?), ale na to, že všechno za nás udělají přístroje - pračka, myčka, vysavač, kuchyňský robot, bavíme se u televize, mobilu, počítače, jídlo spotřebováváme později díky ledničkám, mrazničkám, mikrovlnkám, a nesmím zapomenout na sporáky a trouby, topení, kdy nemusíme nejdřív do lesa, ale otočíme jen knoflíkem. A samozřejmě jsou tu fény, kávovary, automobily,... Od vynálezu elektřiny vzniklo tolik přístrojů a nyní jsme postaveni před rozhodnutí, kterého přístroje se dokážeme vzdát a tak za elektřinu ušetřit.

 
Takže mých pár rad 
Mikrovlnka - kdykoliv máme rychle ohřáté jídlo. Ve spoustě případů se však jedná o jídlo, které se dříve uvařilo a bylo horké. Tedy šetření vede k tomu, aby zas členové rodiny usedli společně ke stolu a najedli se hned po uvaření jídla. Tím se ušetří nejen za mikrovlnku, ale i za lednici, v které by se jídlo uchovávalo. 
Televize - také toto šetření v rámci využívání televize vede ke stmelování rodiny. Takový ten výmysl, kdy každý člen domácnosti má ve svém pokoji vlastní přehrávač, je nyní nesmysl. Takže domluvit se na tom, na co se budeme dívat a pak sledovat pořad společně. Zkrátka se jednou podíváme na pohádku, jindy na sportovní přenos nebo na romantický film. 
Sušička - tak hezky s prádlem na šňůru a ven. Jen si vyberte dobré počasí. Ne jako já, které prádlo zmoklo, tak jsem ho dva dny marně sušila doma, protože venku pršelo, a pak ho dofoukávala fénem, aby nesplesnivělo.
Žehlička - hodně mužů a žen už přišlo na to, že když se prádlo vyklepe, pověsí a následně dobře složí, žehlička není potřeba. Mě žehlení baví. Zvlášť, když se při něm můžu koukat na oblíbený film. (Samozřejmě v rámci šetření s ostatními členy rodiny).
Mrazák - nevím, jak to předci dělali. Nyní nakoupíme se slevou a strčíme potraviny do mrazáku. Kdo je matematik, může si spočítat, jestli se mu to vyplatí. A pro nás ostatní, co lze, tak místo zmrazování usušit - hezky na sluníčku, ne v sušičce na ovoce. A kdo má chladný sklep, má vyhráno.
Topení - pro nás bude největší položka za topení. Ale už také vím, jak na to. Budeme se k sobě tisknout na jedné pohovce. A možná bych přizvala i slepice, i když lepší by byla kráva...

Ještě mě napadá 

  • vařit s pokličkou, 
  • do konvice dávat jen tolik vody, kolik je potřeba na čaj,
  • přístroje a baterie nenabíjet přes noc, ale jen po dobu, kdy je potřeba...
  • chodit a vstávat se slepicemi (tedy, když je světlo),...
Mě osobně to šetření moc nejde, jak jste mohli poznat z článku. Takže asi hlavně si ušetřit nervy a šetřit na tom, kde mě to nejméně bolí. Třeba já zapínám noťas až večer, až když je tma a nemusím si tak rozsvěcet k dělání jiných činností. Vzhledem k prodlužujícím se nocím to vypadá, že budu mít teď konečně čas na vaše blogy.
Znáte ten vtip? Vzhledem ke zvyšujícím cenám energie jsem zhasl světlo na konci tunelu. Bůh.
Tak se nedejme .-) Pořád ještě máme slunce na nebi (a i v duši). 

24 komentářů:

  1. Tento článek se ti moc povedl! Šetřím, kde se dá a pokud manžel myje pod tekoucí vodou dobu jednu vidličku, prskám jako lama. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, snažila jsem se to trochu odlehčit. Chápu, i když sama nesnáším mytí ve dřezu. Hezké dny

      Vymazat
  2. Hezký článek. Šetříme celý život, nemáme už kde ubrat. Doma je nastavená teplota jen na 19 st. C, voda v bojleru na necelých 50 st. C a jeden den v měsíci je nastavená teplota vody vysoko, abychom se chránili před rozmnožením legionel ve vodě. Zásadně se myje nádobí v myčce, sušička je na šňůrách venku a vítr a slunce udělá své. A jede se jen na noční proud. To nám kolečko na elektroměru snad jednou uletí "do světa". Naši předci uměli a nebyli tlustí, a přece chlapi měli sílu a ženské fištrona. A dokonce měli ekologické, ekonomické i BIO hospodaření, a jeli na dnešní módní vlně Zero waste - beze zbytků, jen my jsme nějak zblbli a na vše zapomněli. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, to máš pravdu. Dřív byl mnohem těžší život než dnes a přitom a právě proto uměli využívat suroviny. Mě stačí porovnání života na vesnici a ve městě, kdy jsem si zkusila obojí - ve městě je snadné vše hodit do společné popelnice - tady zbytky slepicím, na kompost, o starých věcech uvažuji, jak je znovu využít. Držím palce, ať je líp a to kolečko se otáčí co nejpomaleji.

      Vymazat
  3. Vzhledem k tomu, že máme vlastní dům, šetřit jsem nikdy nepřestala. Nikdy jsme netopili na 25 stupňů. Stejně tak s vodou, el. proudem.
    Ten vtip na konci se mi moc líbí!
    Leni, přeji hezké dny. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my měli kotel na uhlí a dřevo, takže sálající radiátory. S čerpadlem jsou radiátory vlažné. Takže si už teď zalezu pod dvě deky :-) Také krásné podzimní dny, Helenko

      Vymazat
  4. Super rady. Ale pro elektriku. Pro plyn by něco nebylo? S elektrikou takové problémy nemáme jako s plynem. Na ten topíme, vaříme a ohříváme vodu. A dodavatele vydřiducha který nám ze čtyř tisíc zvedl minulý měsíc zálohy na dvanáct a tenhle měsíc už na dvacetdva. A k tomu nás hne upozornil že mu je nějaké zastropování cen státem do doby dokud nebude prováděcí vyhláška naprosto šumák.... no a teď babo raď kde se dovolat spravedlnosti. A dostat se od něj nemůžeme, o to už se pokoušely dvě další firmy ke kterým jsme chtěli přejít, a ani oni nás nebyli schopni ze smlouvy vyvázat. Takže v téhle situaci kdy ani dva složené důchody nám neposkytnou možnost zaplatit skoro třicetitisícové inkaso jsou mi výsledky voleb úplně ukradené. Protože starosta tohle za nás nevyřeší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, slyšela jsem o těchto případech, ale i s elektřinou. Vysoké zálohy, které se nedají utáhnout. Je teda zlé, že se nemůžete vyvázat ze smlouvy. A i když budete šetřit, netopit - zálohy jsou na rok. To není jednoduchá situace. Hodně štěstí, ať se ta situace změní.

      Vymazat
  5. Pěkně jsi to napsala.
    Nemyslím si, že bychom u nás doma energiemi plýtvali. Určitě by se ale ještě něco a někde našlo. Ono je to ale také trochu o tom, aby to mělo ten správný účinek.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji. On se většinou dá ten opasek utáhnout - ale držme si palce, ať je lépe. Krásné dny

      Vymazat
  6. Nikdy jsme nijak neplýtvali, ale teď manžela kontroluji, protože neustále někde svítí nebo má zapnutou televizi a sedí ve vedlejší místnosti u počítače. Uvidíme, co nás ještě čeká 🙃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evko, tak tomu rozumím. Já taky nechápu, proč naši večer u televize svítí, a to mi to světlo vadí, že chodím dřív spát :-) Příjemné podzimní dny

      Vymazat
  7. Volební výsledky jsem čekal horší na to, jak vyeskalované jsou různice mezi lidmi a jak jednoduché je plácnout si na předvolební plakát heslo: Zajistím všem levnou energii, protože si ji zasloužíte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Copak u nás na vesnici, tady hodí do schránky leták vytištěný na černobílé tiskárně, ale z billboardů v Praze mi přecházel zrak :-)

      Vymazat
  8. Od elektrického holicího strojku vrátil jsem se k břitvě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šikula, ono zacházení s břitvou se může hodit.

      Vymazat
  9. Ahoj Leni, nikdy jsme nepřetápěli, nemáme rádi v domě vedro. Nemám pocit, že bychom něčím plýtvali. Proti dřívějším režimu jsme jen vyměnili všude žárovky obyčejné za ledky a objednali krbová kachlová kamna na dřevo. A když nám je včera po půl roce čekání měli přivézt, tak měli nehodu - řeneslníkům se nic nestalo, ale ty naše kamna rozbili... Měj se moc hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, slyšela jsem, že kamen je nedostatek, vysoká poptávka. Tak to je smůla. Snad vám je dovezou co nejdříve. Hezké dny

      Vymazat
  10. Elektřina mě tolik netrápí,konečně jsme v bytě sami dva,tak by to mělo být znát.Vytiskla jsem si tabulku spotřeby energie u domácích spotřebičů,ale není to tak hrozné.Sice na elektrice i vařím a manžel kouká celý den na televizi,ale tohle mě tolik netrápí.Problém u nás bude plyn.Jsme vytápěni Teplárenskou i nám ohřívá vodu plynem a bylo to drahé i při velkém šetření a zatím nevíme nikdo,co a jak bude.Zálohy nám zvýšili už v březnu a teď čekáme na další.Přitom topíme v jedné místnosti.Manželovi je pořád horko a tak si topím jenom u sebe v pokoji.
    Leni,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, na tom topení se lidé asi budou snažit nejvíc ušetřit. A je jedno jestli elektrika nebo plyn. Budeme snižovat teplotu v místnostech, nebo se scházet opravdu jen v jedné, kde bude přijatelně. Jsem docela pro to, aby vznikly ve státních budovách místa, kde se člověk ohřeje, například v knihovně :-) Ať vám to dobře dopadne se zálohami. Hezké dny.

      Vymazat
  11. Hezky napsáno. U nás je též problém plyn, elektřinou a vodu jsme šetřili vždycky, ale kotel je plynový. Přeji klidné dny. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Měli jsme plynový kotel a vím, že ta výhřevnost není taková. Člověk snižuje stupně, aby se doplatil. Snad bude mírná zima. Hezké podzimní dny

      Vymazat
  12. Skvělý článek a já se u něj báječně pobavila! :D Nedávno mě blogerka Padesátka inspirovala k šetření vodou - otočit si při sprchování malé přesýpací hodiny, které slouží k sledování času na čištění zubů. Brala jsem to jako srandu, připnula si je dovnitř sprchového koutu, jenže se z toho stala výzva a vida, ono to za ty tři minuty stihnout jde :D. Jenom stačí nepřemýšlet nad kravinami pod tekoucí vodou, ale třeba na gauči :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, to jsi dobrá. To nedám. Od té doby, co máme topení jen vlažné, si ve vodě nahřívám promrzlé kosti .-)

      Vymazat

Děkuji moc za návštěvu i komentář. Jak jsem se přesvědčila, jste skvělí .-)