sobota 16. dubna 2016

Hlavu vzhůru

Určitě se vám to někdy stalo. Něco se vám nepodařilo, něco nedopadlo podle vašich představ, cítili jste se down, mizerně a nic moc a někdo další vám říkal, "hlavu vzhůru". A vy jste si mysleli, jasně, tobě se to mluví, ale kdybys byl na mém místě...
Myslím, že to, jak rychle tu hlavu zvedneme, závisí nejen na tom, co se nám stane, ale i na našem sebevědomí. Někdo se otřepe rychle a někdo i z maličkosti dělá velblouda a trápí se a trápí. Záleží na tom, jak celou situaci chápeme, a pokud se to pro nás zdá jako konečné - už nikdy se mi to nepodaří, ztratil jsem příležitost, udělal jsem strašně velkou chybu, pak i ta hlava je poněkud nízko.
Umím si představit, že prohraný zápas, kde dáte vlastňáka, výpověď z práce z hodiny na hodinu, když jste dle svého názoru odváděli dobrou práci, rozvod, kdy jste bojovali o zachování rodiny, to všechno můžou být věci, které nás dokáží rozhodit na hodně dlouho.
Někdy je věc tak bolestivá, že pochybujeme i o víře. Já myslím, že kdyby bůh chtěl, abychom se trápili, asi by nevymyslel rána, kdy ráno je moudřejší než večer, a navíc s ranním rozbřeskem a novým dnem se spoustu věcí zdá méně bolestivé. Navíc v novém dni se může stát tolik věcí, které zmenší včerejší bolest.
Myslím, že když uvidíte někoho se svěšenou hlavou, můžete pomoci jednoduchou poklonou, nebo povzbuzujícími slovy. Ty jsou opravdu důležité a i mě tady několik povzbuzujících slov pomohlo. Ale právě tak důležitý je nějaký čin. Aby člověku došlo, že ve svém neštěstí není sám. Že je mnohem více lidí, kteří zažívají podobný osud, nebo chcete-li životní lekce. A že jsou i ti, kteří se dokázali z těchto životních lekcí dostat a znovu narovnat záda a svěšenou hlavu.
Je dokázané, že nejen úsměv, ale i narovnaná postava s hlavou vztyčenou dodává více sebevědomí a lepší nálady. S hlavou vztyčenou se můžeme totiž rozhlídnout kolem sebe. A uvidíme další možnosti, uvidíme nové věci, rozptýlíme naše obavy.
Pokud hlavu máme dole, v našem zorném poli je jen zem, na které moc štěstí nenajdeme. Pravda, ony i ty tři oříšky se můžou válet na zemi, můžou nás cvrnknout i do nosu, ale když se člověk rozhlédne, najde snadněji nějakou lísku, na které rostou .-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji moc za návštěvu i komentář. Jak jsem se přesvědčila, jste skvělí .-)