pátek 30. října 2020

Říjen

 Je dušičkové období. Myslíme na všechny naše blízké. Ty, co jsou s námi, ty, s kterými jsme v kontaktu přes telefon a internet, i ty, kteří jsou na druhém břehu. Všechny máme v srdci. 

Dívala jsem se na Cirkus Humberto. Jak se loučili u hrobu a malý Vaškú ukazoval nové boty. Také s tebou mluvím. A že se toho událo za 365 dní. Jak bys byla hrdá na své děti. Jak moc tě potřebují... A děti stále potřebují rodiče, i třeba jen proto, aby se měli vůči komu vymezovat... Ale ne, ty víš. To dobro, to odhodlání, tolik věcí jsi jim stihla předat. Dál jen v duchu, víc slov není třeba.
Právě jsem hladila kočku. Jak jednoduché je přivést k extázi. Pouhým hladěním. A k mé radosti pouhým jejím dovolením, že ji smím pohladit. Jak nastavuje hlavu, protahuje se, vrní, zatíná drápky - jsou okamžiky, které za to stojí. A strávené jen s jednou starší kočkou. (čtyřnohou)
Vyrábím. Nesmím příliš namáhat mozek, tak pletu, háčkuju, srovnáváme listy do mandaly. Co na tom, že výrobky mají chybky, že listy se s větrem rozletí. Jsou chvíle tichého tvoření, veselé radosti z výrobku, okamžiky štěstí, které ani foťák nezachytí.
Dostala jsem dárek. Nový kalendář s fotografiemi. Zúčastnila jsem se soutěže a přišlo takovéto poděkování. Rychle jsem listovala - ne, moje květiny nebyly vybrány do kalendáře. Ale ty, co byly, jsou krásné. Různé pohledy lidí. To, co vidí, to co stojí za to si uchovat. Stejně jako hezkou vzpomínku.
A příroda. Mlha, která zakryje krajinu. Je pro mě tišící, zklidňující, tajemná. Padající mlha na čerstvě vyprané povlečení. Ne, nejde usušit. A tak děláme zásoby na nadcházející zimu. Zeleninu do polívky s téměř deseti druhy zeleniny, kompotované ovoce, sušené křížaly, zamražené bylinky... To, abychom si stále mohli vážit toho požehnání a nic nepřišlo nazmar. Jak sladké a zdravé bude v zimě.
Společně si dodáváme sílu. Posíláme vtipné obrázky i videa. Společně se smějeme, i když každý u svého mobilu nebo počítače. Někdy smutné zprávy, někdy překvapující (šíření toho viru je pro mě fakt záhadou), ale vždy plné přátelství. Jak já jsem ráda.
A tak posílám pro radost fotografie z léta. Ať to všichni ve zdraví a optimismu dáme. Ať se nezalekneme strašení a nadále jsme k sobě laskaví a ohleduplní. Hodně vitamínů i objetí .-)


47 komentářů:

  1. Ani nevíš,jak mně tvůj příspěvek potěšil.Jako by šel z mé duše.Jsem tyhle dny nějaká lítostivá,možná je to tím uplakaným počasím,ale také tím,že se hned tak nedostanu na hřbitov rozsvítit na dušičky svíčku rodičům.Také jsem celé dny ve spojení na mobilu se svými blízkými.Vnoučata mě povzbuzují legračními videi a hodně mi pomáhá moje kočičí slečna.Přijde a usadí se mi pod krkem.Já mám takové polohovací křeslo,kde skoro ležím.Hladím ji po bříšku a ona vrní.Občas mě olízne špičku nosu a to je výraz velkého souznění.Miluji ty chvíle.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, děkuji. Mě se zas líbil tvůj příspěvek - ta básnička i fotografie, také to bylo přesně to, co jsem právě cítila. Kočička, co máš na fotce, je nádherná. Věřím, že s ní prožíváš krásné chvíle. Také krásný a pohodový víkend.

      Vymazat
  2. Každý se s touhle nelehkou dobou pereme nějak jinak, i já cítím větší potřebu vypínat - tvořit, patlat, číst, plést u Hercula Poirota, hodně mi to pomáhá se zklidnit. Přeji, ať je dobře na duši i na těle :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak potřebujeme tuhle pracovní terapii ke zklidnění. A navíc i vidět, že jsme nezahodili jentak čas, ale něco vytvořili. Máš hodně nápaditá dílka. Vždycky se ráda inspiruji .-) Krásné tvořivé dny. A děkuji .-)

      Vymazat
  3. Moc pěkné poetické čtení. Až mi bylo líto, že nemám tu kočku, kterou bych u toho mohla hladit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nominku, děkuji. Nemůžu reagovat jinak, než "a co si nějakou pořídit?" :-)

      Vymazat
  4. Mám doma pejska, a i v tomto případě je to hlazení antistresové :) Taky se snažím pořád doma nějak zaměstnat, pořád něco poklízím, hodně čtu, koukám na staré filmy, a hlavně se snažím myslet pozitivně, protože to je v této složité době nejdůležitější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, máš pravdu, nějak se nám z těch koníčků stává důležitá náplň dne :-) A myslet pozitivně hlavním protiútokem tomu viru.

      Vymazat
  5. Není to lehká doba a počasí těchto dnů tomu moc nepřidává. Musíme se nějak zabavit, vrhnout se na své koníčky, knížky nebo třeba úklid? ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evko, to víš, že také uklízím :-) To se naštěstí může pořád dokola :-) Přeji pěkné podzimní dny.

      Vymazat
  6. Hezky napsané. Kočku nebo pejska nemáme, ale můžu pohladit želvíka, i on je za to snad rád. Když to jde, vyrazíme s mužem do přírody nebo cestujeme s pořady v televizi. Teď jsme tu měli dva dny vnoučata, ani jsem neměla moc času sledovat, co se děje. Večer před spaním jsme si zazpívali, Venda mi vytvořil krásný obrázek a dnes jsme s Verunkou tvořili obrázek pro jejich mamku. Pletu vnoučkovi svetr a těším se svým koníčkem panenkami. Prostě měli bychom se snažit nějak se zaměstnat i když to není lehké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, krásně se zaměstnáváš. Věřím, že s vnoučaty ten čas rychle utíká. A vymýšlíte jim zajímavý program, viděla jsem něco na blogu. Mají prima babičku a dědu. A panenky jsou také fajn společnice, ty jsou možná zas náročné na oblečení .-) Ať máš stále co dělat a hodně radosti.

      Vymazat
  7. Probírám se svou sbírkou starých pohlednic a snažím se představit si ty pisatele...
    Přijde mi, že ač byla jiná doba, tak ty strasti ale i štěstí byly stejné jako dnes.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem jednu knížku, tak nějak z přelomu minulého století. A musím říct, že jsem byla hodně ráda, že žiji v dnešní době... Jinak ale s tebou souhlasím. Je to trochu jiné, pokrok a hojnost, ale ty příběhy, s kterými zamíchá osud, zůstávají. Stejně jako pocity.

      Vymazat
  8. Možná tomu jejich chemické složení nenapovídá, ale tyhle letní květy fungují na obrázcích jako léčivky :-).

    OdpovědětVymazat
  9. Moc krásně napsané, početla jsem si a krásné fotky. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  10. Les, u tebe najdu vždycky moudrá, vlídná slova.
    A krásné fotky!
    Děkuji a přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, moc milé, potěšilo. Také hezké podzimní dny.

      Vymazat
  11. Působivě napsané s určitou poezií, doplněné fotkami květů. Ty nemohou nikdy nic zkazit.
    Doba je teď divná, ale i tak je možné vnímat a žít to hezké kolem sebe. To už záleží přímo na každém z nás.
    Klidné dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji. Máš pravdu. Vždy se dá najít něco, co potěší. Třeba květiny (i když teď budou častěji spíš na fotce než na zahrádce) .-) Také příjemné dny.

      Vymazat
  12. Strašně moc mi chybí to, že mám spousty otázek na maminku ale není už nikdo kdo by je zodpověděl. Strašně moc bych jí chtěla vyprávět o tom, co dělá Bobule, jak roste a stává se z ní takový malý záprdek člověka, říct jí, co jsem kde viděla, ukázat jí fotky.... nic z toho ale nelze. A je mi tím pádem z toho ještě smutněji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, nemůžu vědět jak. Vím, že mi někdo chybí, ale neumím si představit, jak moc chybí dětem. Aspoň to objetí, ten úsměv, ta rada... Nemůžu vědět, jak jim je. Tohle je vždy smutné.

      Vymazat
  13. Krásné, místy dojemné, povídání i krásné fotky kytiček. Jsem naměkko.
    Přeji klidný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Dášo. Víkend byl pohodový. Krásné dny i tobě.

      Vymazat
  14. Hezké a uklidňující povídání :-) Mlha, kočky a květiny, ty můžu pořád :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Ne každý mlhu rád :-) Děkuji ti a hezký den.

      Vymazat
  15. Vílo, nezapomínej i tančit, pít nektar a radovat se.
    Zvládla jsi měsíc na jedničku, to já své vysvědčení raději tento měsíc vynechám :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, nesmíš se hodnotit tak přísně. Ju, a i víly mají tajemství, která nepíší na blog .-) :-)

      Vymazat
  16. Život s kočkou je zvláštní, člověk se jí musí poddat a přece ji miluje. Tomu kouzlu jsem nepodlehla. Největším přítelem pro mě vždycky bude pes :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, kočka nepřijde, pokud sama nechce. Je taková vznešená... Možná že jako ženy bychom v sobě mohli najít kousek kočičí duše .-) Ale přátelský pes je určitě príma kamarád .-)

      Vymazat
    2. Mňa práveže v tomto fascinujú viac kočky než psy. Aké sú nezávislé. Podľa mňa by aj človek mal tak žiť, na ničom nelpieť, na nikom nebyť závislý. Vypadá, že k čomu sa my ako osobnosť viac prikláňame, podľa toho si vyberáme aj typ mazlíčka.

      Vymazat
    3. Možná je to tak, vždyť i mazlíčci jsou podobní svým pánům. Děkuji za návštěvu, Simi, krásné slunné dny .-)

      Vymazat
    4. Nápodobne. Hlavne 'Stay safe' :-)

      Vymazat
  17. Krásné čtení <3 posílám lásku i sílu vám :) Kočičky mám 2 a jsou úžasné a obě jiné. Přesto obě mazlivé.. Jsou to úžasňáci <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Souhlasím, kočičky jsou báječné.

      Vymazat
  18. Krásné, dojemné čtení. Ruční práce jsou prý výborná terapie na nervy a uvolňuje se rak napětí, proto tvořme, je jedno co. Jde o to, zaměstnat víc ruce než mysl.
    Kočku taky mám, ale jestli jsou kočky nezávislé, tahle je jejich ředitelka - hladit jen výjimečně když ona chce a ne moc dlouho. Všechny předchozí (a nebylo jich málo) byly “mazlivky“.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Růženko. Nu, každá kočka je jiná osobnost. My teď máme taky takovou nemazlící, o to víc jsem ráda, když přijde nejen pro žrádlo, ale i pro to pohlazení .-)

      Vymazat
  19. Děkuji za pohlazení na duši a dodnes smutním po svém kocourkovi, který mne celých patnáct let spal na nohách, kdykoli jsem si sedla k počítači. Přeji hodně zdraví a pohody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, to je požehnaný věk pro kocourka. Věřím, že chybí. Také krásné dny. Děkuji za návštěvu.

      Vymazat
  20. Tolik krásných květin, a přesto to vyznívá velice smutně. Mě ale tahle aspoň virtuální zahrada velcie potěšila a uklidnila. Poslouchám přednášku, za okny je chmurno a tohle mi krásně rozjasnilo den.
    Akorát ta kočka nějak nechce vrnět. Zalezal si do postele a prý ji nemám rušit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti moc. Krásná slova, jsem ráda, že květiny potěšily. A kočička se možná připojí příště .-)

      Vymazat
  21. Tolik hezkého tady máš přečetla sem si to je to všechno moc zajimavé **************************hezké odpoledne přeji

    OdpovědětVymazat
  22. Krásné poetické čtení. :) Jako malá jsem na Cirkus Humberto koukala - už si ho tolik nepamatuji, ale budu si ho muset jednou zase zopakovat. A u textu s kočičkou... tam jsem si hned vybavila tu svou. :) Tu je sice rozvrnět trošičku těžší ale když leží na topení a nechá se pohladit, je to motůrek k nezaplacení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti. Tu kočičku si úplně vybavuji. Jsou to kouzelná stvoření, co předávají svojí lásku svým osobitým způsobem. Ale jen těm, kterým ony samy chtějí .-) Cirkus Humberto teď běží v televizi, jen Vašek už vyrostl :-)

      Vymazat

Děkuji moc za návštěvu i komentář. Jak jsem se přesvědčila, jste skvělí .-)