pondělí 15. srpna 2022

Benátky - muzea

 Basilica dei Frari
Jméno jedné z největších basilik v benátkách pochází z "frati" - bratři. Františkánští bratři přišli do Benátek 1222 a již 1250 začali se stavbou kostela. Díky přílivu věřících se kostel r. 1340 rozšiřoval. Nyní jsou v kostele náhrobky několika významných osob - dóže Francesca Foscari, hudebník Claido Monteverdi, malíř Tizian...
Zážitek z obrovského vyzdobeného prostoru umocňoval tikot. Přišlo mi, jak kdyby člověku ubíhal jeho přesně daný čas.
Snažila jsem se vyfotit hlavní oltář s Tizianovým Nanebevzetím Panny Marie. 




Casa di Carlo Goldoni 
V tomto domě se narodil slavný dramatik Carlo Goldoni (1707-1793), znáte určitě Poprask na Laguně nebo Sluha dvou pánů, odehrávající se v Benátkách.
Vystaveny jsou předměty vztahující se k divadlu a životu C.G., dále je zde knihovna a institut divadelní vědy. Dá se shlédnout i krátký dokument.






Ca Rezzonico 
Tento palác nás skutečně nadchl, nádherně vyzdobené místnosti, velké množství uměleckých předmětů. Navíc jsme si mohli odpočinout i v malém parku, kde děti tancovaly podle houslí učitelky. 
Barokní stavba začala v 17. stol., ale teprve když rozestavěný palác zíkala rodina Rezzonico, došlo k dokončení a vyzdobení stavby. 

















Dóžecí palác
Sloužil jako radnice, soud i obydlí dóžete. Vznikal postupně od roku 1340 a po požáru byl znovu vystavěn v r.1483.
Dříve se ve vnitřním dvoře nacházela zeleninová zahrada jeptišek a byl zde možný rozhovor mezi úředníky a členy vlády (a to i ilegální, kdy se kupovaly hlasy).
Komplex dóžecího paláce je rozlehlý, a záleželo na druhu návštěvy, kterými místnostmi byla vedena.
Přiznám se, že všechny místnosti mi přišly stejné - stejně zdobné, a tak mě spíše zaujaly informace, které jsem si přečetla předtím v průvodci. Zasedání senátu se konalo dvakrát týdně, a dveře do sálu se otevřely teprve, když se vyřídily všechny body, které byly na programu, přičemž každý člen mohl hovořit jakkoliv dlouho.
Nadšená jsem byla, když jsem v řadě dóžecích portrétů těsně u stropu, objevila jeden přemalován černým plátnem. Dóže Falier v roce 1355 chtěl svrhnout republiku a vyhlásit dóžete jako jediného vládce, ale byl zrazen. Zřejmě bylo zapojeno až moc lidí, z nichž někteří promluvili. Byl stať na schodech dóžecího paláce.
Součástí je i možnost prohlídky vězení. Nejznámějším vězněm je určitě Casanova. Tomu se také podařilo z vězení uprchnout. Nejdříve to zkoušel podlahou - z železa a mramoru si vyrobil nástroj a z mořské houby a síry si udělal lampu. Byl odhalen. V bibli svůj nástroj poslal spoluvězni, ten vykopal otvor ve stropě cely a tak se přes střechu dostali ven.
Poslední fotka je most vzdechů (most nářků, zde vězni spatřili poslední denní světlo při odvádění do vězení).


























Evropské kulturní centrum
Do této galerie byl vstup zdarma. A bylo toho zde k vidění mnoho. Různé výtvory od autorů z různých zemí. Myslím, že jsme strávili 3 příjemné hodiny. 


Evokuje mi to manželství - muž a žena


Nevím, kolik místností a pater jsme prošli, připadala jsem si jak v labyrintu, a dostali jsme se i "do podkroví" :-)



Indiánské motivy vytvořené z korálků od Ronnel Buttler


K těmto malým "výstavkám" od Lori Weitzner byly k dispozici vůně. 




Palazzo Mocenigo
V roce 1945 odkázal Mocenigo palác s tím, aby byl použit jako umělecká galerie. Výstavní místnosti byly otevřeny 1985, rozšířeny 2013. Myslím, že zde chyběly některé kostýmy, protože zde byla prázdná místa (nebo možná připravena pro nové). Několik místností je věnováno i vůním, nejen ozdobným flakonům, ale lze si i přičichnout.











Natural History Museum
Kameny, dinosauři, průchod vodou i vzduchem, cyklus života, kolekce vycpaných zvířat. A bonusově výstava fotografií z moře. Je tam toho k vidění spoustu, ale je škoda, že chybí popisky alespoň v angličtině.











Informace jsem čerpala z průvodce Benátek, vydané nakladatelstvím Slovart 2007 a ze stránek Veneziaunica.it

Děkuji za zhlédnutí a krásné prázdninové zážitky


27 komentářů:

  1. Benátky jsou nádherné a děkuji,že jsem se dozvěděla o nich více.Nevím,zda jsme všechno při naši návštěvě stihli.Bylo hrozný vedro a spousta lidí.Ale jela bych tam znovu.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, my jsme stihli většinu toho, co jsme si naplánovali, a něco navíc - a stejně vím, že by se dalo ještě objevovat. Tak ať se ti podaří se tam ještě podívat. Měj se hezky

      Vymazat
  2. Jak já tu Itálii miluji)))) ...taková nádhera.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za připomenutí nádherných Benátek. Byla jsem několikrát a jela bych zas. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, není zač .-) Mají neskutečnou atmosféru - i s těmi turisty. Krásné dny

      Vymazat
  4. Leni, je vidět, že jste si to hezky užily. Moc Ti to přeju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Leni, máš pravdu. Máme na co vzpomínat.

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Jsou - dost mi uměním připomínali Prahu - také je v ní co obdivovat.

      Vymazat
  6. Pěkně náročný program, Benátky se dají vidět několikrát...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, měli jsme na to víc dní. Nikam jsme se nehnali, ale je pravda, že jsme se snažili toho vidět za ty dny co nejvíc. Krásné dny

      Vymazat
  7. Krása! To světlo v kostele je úžasné!

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkné fotky, z mého pohledu hlavně ty z úplně ne turisticky exponovaných míst. Velká škoda, že to nešlo přehrát. Hodně mě tam oslovil příběh mnichů vyrábějících víno. Jeden prachatý hotelier jim chce jeho kativitama znehodnotit zahradu. A argumentuje tím, že jejich zisk je zanedbatelný v porovnání s tím, co chce provozovat on. Ono na tom masivním turistickém ruchu není zase nic moc dobrého, je to prostě jako běžící pás někde ve fabrice. Na druhou stranu, co by Benátky byly úplně bez turistů? Přeju pěkný zbytek prázdnin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Donjon, myslím, že na turistech se dost vydělává - ale je to i o tom, že pak ten "normální" život v těchto místech není tak možný. Už jen mít pod okny davy turistů. Nebo vyšší nájemné. Je to pak o tom přizpůsobit se, využít toho místa, rezignovat, nebo se přestěhovat.

      Vymazat
    2. Na turistech vydělá ten, který se řídí radou z Básníků. "Minimální náklady, maximální zisk." Ten kdo se k tomu postaví lidsky si vyskakovat rozhodně nemůže, mnoho let v turistické branži... Jinak já budu do budoucna raději ten mnich vyrábějící víno, ale stípko studentovi z rozvojové země z toho rozhodně nezaplatím. Je zajímavé podívat se na turismus prostřednictvím toho co se dělo v Ceském Krumlově a nakonec jsou rádi, že jsou turisté zpět...

      Vymazat
    3. Právě na Český Krumlov jsem myslela. Myslím, že v místech, kde je turistů hodně se zvedá i cena, například Třeboň. Ale při ubytování v některých penzionech jsme několikrát zažili vstřícnost a ochotu, ale i nenaplněnost kapacity. Majitelé byli lidé, kteří do "podnikání" dávali srdce a bylo to znát.

      Vymazat
    4. Jsou místa která po letech navštívíš a vůbec nic tam nebylo vylepšeno. Jsou místa kde se vylepšovalo, ale létaly při tom třísky, tak konečný výsledek taky za moc nestojí. Dávat srdce do podnikatelských záměrů může jednou znamenat infarkt...

      Vymazat
  9. Skvělá reportáž. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  10. Jednou bych se chtěla do Benátek podívat, děkuji za nádhernou inspiraci

    OdpovědětVymazat
  11. Krásná místa a pěkně jsi to zpracovala. Lenko, ráda jsem se tam s tebou vrátila.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za návštěvu i komentář. Jak jsem se přesvědčila, jste skvělí .-)