sobota 28. září 2024

Pletené botičky

S podzimem oprašuji rubriku pletení. Botičky předány v modré i růžové, tak dávám podrobný návod pro toho, kdo by měl v okolí někoho očekávající radostnou událost :-)

Baby botičky jsou od Jaroslavy Dovcové z Praktické knihy pletení. Pletou se na dvou jehlicích a nakonec se sešije zadní část. V knížce je rozpis na jehlice 3,5 (začíná se na 41ok), dávám rozpis pro jehlice 2,5 a fotografie.

Schéma postupu pletení:

Začala jsem na 47 ok, 1.ř. obrace, 2.ř. střídání hl,obr, 3.ř. střídání hl,obr, 4.ř. dírky (hl,obr,splést, nahodit-opakovat), 5.ř.-7ř.-hl.,obr., 8.ř.hladce, 9.ř. obrace, líc hladce, rub obrace - 30řad

Z obou stran odložit 17 ok a plést nad prostředními 13 oky - 20 řad

Teď nabereme všechna oka včetně nártu. 17 ok odložených zprava, 11 ok pravá strana nártu, prostředních 13 ok nártu, 11 ok levá strana nártu, 17 ok odložených zleva - máme 69 ok

Pleteme 10 řad nad všemi oky.

Ted opět odložíme ze stran - 28 ok na každé straně a pleteme nad středovými 13 oky a v každé řadě spleteme poslední oko s odloženým okem (na líci hladce, na rubu přetažením hladce). 



Až zůstane na jehlici 7ze strany+13 prostředních+7ze strany (27 ok) uzavřeme všechna oka. Pak zbývá jen sešít a provléknout mašličku.

Vypadá to složitě, ale když se do toho člověk pustí, postupně vznikne botička. A ta druhá už je snadná.

Krásné podzimní dny a dopřejte si něco na zahřátí (svetr, svařák nebo objetí)

2 komentáře:

  1. Pěkné jsou !!!! Trochu jiné, nežli pletu já.
    Pěkný sváteční den a pěkné další dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to moc krásně a něžně. Tohle budu vždy jen tiše obdivovat.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za návštěvu i komentář. Jak jsem se přesvědčila, jste skvělí .-)