čtvrtek 24. října 2024

Kocourkov 1

 Když je člověk ve srabu, musí brát věci s humorem. Vím, že je těžké najít doktora, vím, že je extrémně těžké najít psychiatra. Ale že to bude až tak těžké, to jsem si nemyslela :-)

Mám zkušenosti s hledáním zubaře a pediatra. Když šel dětský doktor v našem místě bydliště (ano, takový přepych jsme měli) do důchodu, obvolávala jsem široké okolí (včetně zdravotní pojišťovny). Nikde místo neměli, a bylo mi i řečeno, počkejte pár let, třeba se situace zlepší. Naštěstí jsme našli. I toho zubaře.

Vzpomínám na dobu, kdy jsme měli pohotovost v okresním městě - a to dokonce i dětskou. Ano, skutečně to tak bylo. Nedávno jsem sháněla pohotovost ve večerních hodinách ve středočeském a plzeňském kraji. Našla jsem telefonní číslo na jedinou pohotovost v Plzni. Naštěstí poradili. Možná by ještě byla pohotovost v Motole... Ale fakt bída. 

A teď mám dlouhodobě nemocnou psychiatričku. Tak jsem si naivně myslela, že seženu někoho jiného. Všude plno. Nebo za peníze (nemalé).

Když jsem měla záchvat v době covidu, musela jsem si poradit sama, doktorka ani léčebna nepřijímala. Pak mi bylo řečeno, že jsem si měla navýšit léky... Jo, dobrý, akorát kdo mi je teda předepíše? :-)

Kdybych věděla, že si tak zavařím v profesním, osobním životě, a i ve vlastním sebehodnocení - tak si to bláznění pořádně rozmyslím :-) To mi věřte.

Pomohla mi paní z Fokusu - centrum duševního zdraví. Poskytují služby svým klientům, psycholog, psychiatr, sociální služby... Tedy opět bych pod ně nespadala, protože v našem městě pobočku nemají, ale alespoň jsem si popovídala a ukázala mi další možnosti.

V Praze je Centrum krizové intervence Bohnice, ne jako léčebna, ale krátkodobá pomoc. Je pro mě dobré to vědět. Že kdybych byla v epizodě nemoci, a u mě trvá 1-3 dny jednou za několik let, mám kam se obrátit. 

Ale opravdu mi přijde ta situace zoufalá. Že lidé, kteří potřebují akutní pomoc, hledají a jsou odmítaní - pak se společnost diví, že něco udělají sobě nebo druhým... Nevím, můj názor.

4 komentáře:

  1. Leni, tedy uff! Často slyším, že primární péče ledaskde není, ale když čtu tvůj konkrétní příběh... To je fakt děs. Lékařské fakulty chrlí doktory, úředníci mají všechna data a tohle je výsledek. Ach jo!
    Opatruj se, dávej na sebe pozor! Moc ti přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, některé věci nechápu. Třeba proč se tolik platí u zubařů (když si pojišťovně jednu mojí prohlídku naúčtují dvakrát). Že jsem dceři ve 4 letech nenašla státní školku... Nevím. Třeba nejsem dost asertivní, nemám známý, nevím :-) Děkuji a také hezké dny

      Vymazat
  2. Leni,psychiatr se nesežene u nás široko daleko,.Sháněli jsme pro známou,která se začala chovat divně.Nakonec jsem přemluvila svého neurologa,zda by se na ni nepodíval a po vyšetření mozku stanovil diagnozu Alzheimer.Centra duševní pomoci nefungují i na ty jsem se obrátila,protože teď nevím co s ní.Sehnat nějakého specialistu je naprosto nemožné.Možná,že by ti ty léky mohli předepsat i na obvodě.Z toho důvodu,že nejsou psychiatři,tak některé léky na psychiku mohou předepisovat.Aspoň mi to říkala dcery tchýně,která se s psych.problémy potýká.Měj se pokud možno dobře

    OdpovědětVymazat
  3. Lenko, je správné, žes to napsala, to není ojedinělý případ.Pomalu a jistě nás, obyčejné lidi, různými způsoby obírají o dříve jisté ,,vymoženosti,, - u nás byla nemocnice, kam jezdily i ženy z Prahy rodit - a dnes to pomalu bude dům prázdný a strašidelný. Jezdili k nám doktoři za pacienty, různí, nyní si je musíme hledat. To je logika nějakého úředníka, který má vše pod nosem a má na to! S dítetem, kterému se něco dostalo do oka, musíš na Bulovku, kde se čeká a pod. - ale kdybys neměla auto, tak pojedeš busem. A v pohraničí to mají ještě složitější. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za návštěvu i komentář. Jak jsem se přesvědčila, jste skvělí .-)